суботу, 26 липня 2014 р.

нова версія відео від Прямої лінії: "Oleksandr Suprunyuk. Interview from the Maidan / Олександр Супрунюк. Інтерв‘ю з Майдану"

Нова версія відео від Прямої лінії: Oleksandr Suprunyuk. Interview from the Maidan / Олександр Супрунюк. Інтерв‘ю з Майдану"

Наша група Пряма лінія провела об'ємне інтерв'ю в кінці березня з Олександром Супрунюком, 51-річним власником будівельної компанії з міста Нетішин, Хмельницької області. Він був організатором та учасником багатьох ініціатив протягом багатьох років, Помаранчевої революції 2004-го року, Автомайдану і т.д. Він був з перших днів на Майдані, з листопаду минулого року. Брав активну участь у наметовому Майдані та був членом 38-ї сотні ім. Устима Голоднюка.

Ви, звичайно, бачили багато фотографій в Інтернеті про Майдан. Є образи дій і деякі короткі і спонтанні інтерв'ю людей. Ми хотіли зробити серйозне інтерв'ю, аби забезпечити момент рефлексії як для аутсайдерів – так і для  самих учасників Майдану.

Подія Майдану є унікальною та казковою. Водночас, Майдан має багато спільного з іншими протестами у Європі, арабських країнах і в усьому світі. Тепер ми розуміємо, що в останні роки міський бунт може відбутися в будь-якій країні. Повстанський факт є реальністю.

Але в кожному повстанні бунт зупиняється в певний момент часу, іноді до падіння уряду, іноді після його падіння. Це дуже важливе питання, чи Майдан все ще існує чи ні, і як. Ми вважаємо, що важливо побачити Майдан як процес. Аби побачити Майдан як процес, треба розуміти, що бунт не зупиняється, коли є новий уряд. Деякі люди бачать Майдан ніби як вихід за рамки звичного ритму життя, наче увісні. Ми бачимо Майдан як прекрасний самоорганізаційний досвід. Досвід, у якому учасники та спостерігачі мають побачити повну легітимність. Багато аналітиків, політиків, інтелігенція, фактично влада прагнуть приховати якось цей досвід, досвід народу. Досвід людей, як правило, дискваліфікується як недостатньо розроблений, наївний, що поступається ієрархічно, знання, які є нижче необхідного рівня освіченості та науковості.
У Прямій лінії, ми хочемо виявити існування досвіду за допомогою різних інструментів. Ми хочемо згрупувати разом і поставити в одну й ту саму категорію, з одного боку, ретельний, точний, технічний аналіз протесту і, з іншого, особливі​​, місцеві, незвичні знання, що люди мають, і які були збережені на полях. Іншими словами, ми робимо ретельне повторне дослідження боротьби і живої історії боротьби. Мета полягає в тому, щоб використовувати це в сучасних тактиках.

У всій Європі ми пов'язані з політичними спільнотами, організованими самостійно, з щоденною діяльністю. З цим досвідом і навичками ми сформулювали питання для інтерв'ю.Майдан породив безліч тлумачень і перезаписів, що вже стало дуже спірним питанням пам'яті. Це інтерв'ю є свідченням зсередини наметів Майдану. Воно проливає світло на сьогодення.

Читати текст інтерв‘ю: http://pryamaliniya.blogspot.com/2014/05/blog-post.html

Немає коментарів:

Дописати коментар